Festa de Sant Joan

No és gens clar l’origen d’aquesta celebració. Prové d’una tradició força antiga i podria tenir com a mínim més de 5 segles. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme, una mena de reviviscència de les festes del solstici d’estiu. En aquest sentit, hi ha la creença que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l’any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre. Altres hi veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant a la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.

foc i petards

S’han recollit lleis del segle XVIII que miraven de posar fre als jocs de la gent amb els focs d’artifici durant aquesta nit, però ha estat en va. Durant el franquisme es va tractar de posar fi a la festa considerant-la pagana i impròpia de la gent cristiana, però per tot arreu es va continuar celebrant clandestinament sense que es pogués aturar. Entre les creences al voltant de les fogueres hi ha qui creu que tenen la virtut de netejar el cel de les nuvolades malignes capaces de dur calamarsa, de manera que cal encendre-les un cop l’any perquè no pedregui ni faci mal temps.

A Garrigàs ens agrada la gresca, i qualsevol ocasió és bona per trobar-nos i celebrar alguna cosa. Per Sant Joan, vam gaudir d’una botifarrada popular i un concert de Clima, seguit d’una sessió de Dj que ens va mantenir ben actius fins la matinada!