Les quines de Garrigàs!

A la quina de Garrigàs sortegem paneres, pernils i electrodomèstics.

Les Quines (de Nadal) són tradicionals a molts pobles de Girona durant el Nadal. Es tracta d’un joc tradicional (típic de les dates nadalenques) que recorda al bingo.  Es van posant pedretes o llegums al cartró que consta de 15 caselles, amb 15 números compresos entre l’1 al 90, amb una combinació diferent dels números per cada cartró. La persona que canta, va indicant els números que surten del bombo i els participants han d’anar marcant els que coincideixen en el seu cartró. Normalment es marquen amb blat de moro, que moltes vegades acaba a tot arreu menys al cartró.

El que diferencia aquest joc del bingo, és que la persona que canta els números, ho fa amb acudits i dites tradicionals donant un toc d’humor al joc: per exemple, els “dos aneguets” és el número 22, “a dalt i a baix” és el 69, “l’edat de Crist” és el 33…

Aquestes Quines acostumen a servir per recaptar diners amb finalitat solidària, i per l’associació que l’organitza suposa tenir un coixí a l’hora de finançar les activitats lúdiques que realitza al llarg de l’any. 

L’associació Balcó de l’Empordà mitjançant la Quina de Garrigàs cada any col·labora amb l’AFA de lescola de Garrigàs i també amb la Marató de TV3, projecte solidari enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva.